Mitä Chikung on?

Sana qigong eli chikung tarkoittaa yksinkertaisesti suomennettuna Qi energian työstämistä ja harjoittamista, mukaan lukien myös sen tuloksen ja hyödyn mitä sillä saattaa saavuttaa. Tässä Chillä (Qi) tarkoitetaan  orientaalisen maailmannäkemyksen mukaista voimaa, jonka ajatellaan kattavan kaiken, universumista ihmiseen. Chi vaikuttaa ihmisessä kehon toimintoja ylläpitävänä voimana mm. energiakanavistossa ja ulkoisesti kehoa suojelevana kenttänä. Chikung (qigong) on monipuolinen menetelmä, joka ohjaa harjoittamaan tätä voimaa sen tasapainottamiseksi ja voimistamiseksi. Chikungin avulla vahvistetaan ihmisen sisäistä energiaa, jonka avulla ylläpidetään kokonaisvaltaista kehomielen terveyttä.

Chi Kung on laaja harjoitusjärjestelmä, joka kohentaa henkistä ja fyysistä terveyttä erilaisin liike-, hengitys-, hieronta ja keskittymisharjoituksin. Sen juuret ulottuvat kauas kirjoitetun historian tuolle puolen; ensimmäiset tunnetut Chikungiin liittyvät löydöt ovat n. 5000v vanhoja. Harjoitusmuotoja nykyisellään on tuhansia, ja niitä kaikkia yhdistää hätiköimättömyys, rauhallisuus ja rentous, joka saavutetaan säätelemällä kehon asentoa, hengitystä ja mieltä harjoituksen aikana.

Chikung (qigong) ei ole nimike yhdelle harjoitusmuodolle vaan enemmänkin kuin yleisnimitys toisistaan huomattavastikin eroaville menetelmille, joissa eri tavoin keskitytään Chi:n harjoittamiseen. Chikung harjoituksia tehdään eri tavoin: seisten, istuen, maaten ja liikkuen tai paikallaan ollen. Ne saattavat olla venytteleviä liikkeitä tai liikesarjoja, hengitysharjoituksia, itsehierontaa tai vaikkapa mietiskely ja keskittymisharjoituksia. Näillä pyritään virittämään kehoa ja mieltä toimimaan tasapainoisesti ja stressittömästi jokapäiväisen elämän fyysisissä haasteissa ja tukea myös harjoittajan korkeammissakin pyrkimyksissä.

Tsumura Sensei

Tsumura Sensei Suomessa

Miten tämä on hyödyksi sinun elämässäsi?

Chi kung harjoitus etenee asteittain, ja lisää harjoittajan yleistä hyvinvointia, sekä poistaa tehokkaasti stressiä säätelemällä tunnetilojen tasapainoa. Kevyet liikeharjoitukset lisäävät kehon notkeutta, kimmoisuutta ja liikkuvuutta. Hiljaiset keskittymisharjoitukset puolestaan kehittävät sisäistä näkemystä ja tasapainoa, siten edistäen harjoittajan stressinsietokykyä, mielen tyyneyttä ja sisäistä rauhaa.

Chi Kung alkeiskurssilla opit helppoja ja tehokkaita harjoituksia, joiden avulla ylläpidät kehosi terveyttä ja mielesi tasapainoa. Näitä harjoituksia voit tehdä yksin tai porukassa, kotona tai metsän keskellä tai mökin järven rannalla – opittu taito on aina mukanasi. Ja jos kiinnostuksesi kasvaa, voit tulla opiskelemaan lisää. Ehkä jonain kauniina päivänä löydät itsesi Chikung Ohjaajana ja ohjaat terveysliikunta sitä tarvitseville.

 

Mistä on hyvä aloittaa chikungin harjoittaminen?

Chi Kung on hyvä aloittaa harjoituksilla, jotka ovat helppo oppia. Esimerkiksi tehokas pitkätoisto menetelmä Shuai Shou – Käsien Heilutus on hyvä esimerkki tästä. Tällaiset Chi Kung harjoitukset saattavat olla yksinkertaisuudestaan riippumatta varsin tehokkaita. Säännöllisesti järjestettävässä Chi Kung Päivä tapahtumassa tehdään erilaisia harjoitusmenetelmiä. Osallistumalla päivään on mahdollista kokeilla millaista Chi Kung on, ja samalla saa tilaisuuden jutella ja kysellä aiheesta. Jos Helsinki ei ole helposti ulottuvilla, voi kokeilla harjoitusta ohjatun videoharjoitteen avulla. Ja jos innostusta ja mielenkiintoa riittää, voi tulla opiskelemaan lisää kursseillemme.

Terveyden ylläpito on koko elämän pituinen tehtävä. Samalla myös Chi Kung parhaimmillaan on kuin osa jokapäiväistä rutiinia, vaatimatta mitään erityisiä järjestelyjä sitä voi tehdä vaikka bussipysäkillä.

Chikungin historia ja nykypäivä

Chi Kungin historia ulottuu kauas kirjoitetun tradition tuolle puolelle. Vanhimpien siihen liittyvien esineiden sanotaan olevan jopa viiden tuhannen vuoden takaa. Ensimmäiset säilyneet kirjalliset maininnat ovat n.2500v vanhoja.
1970 luvun alussa tehtiin Changshassa, Kiinassa Mawang hautalöytö, josta muiden historiallisten aarteiden lisäksi löydettiin 44 kuvaa käsittävä kuvasto eriväristen ja eri tavalla vaatetettujen ihmisten daoyin harjoituksista. Chi Kungin historia ja kiinalainen kulttuuri ovat kehittyneet yhdessä. Lisää aiheesta blogissamme.

Suomessa Chi Kungin opetus ja harjoittaminen alkoi jo -80 luvulla. Tunnettu tutkija ja Chi Kung ohjaaja Helena Hallenberg kirjoittaa kirjassaan ”Elämän portti”: ”Qigong tuli Suomeen kamppailutaitojen vanavedessä. Suomessa alettiin 1960-luvulla harrastaa japanilaista judoa ja karatea ja vähitellen myös muita aasialaisia kamppailutaitoja – Kiina oli tuolloin vielä suljettu. … Helsingissäkin kiinnostusta qigongiin oli 1980-luvulla lähinnä kamppailulajien harrastajien parissa. Varsinaisesti Qigongin toi Suomeen Kauko Uusoksa (s.1955), joka oli opiskellut Havaijilla, Japanissa ja Kiinassa. Hänen kiinnostuksensa kohteisiin kuuluivat jooga, japanilainen seitai-terveydenhoitojärjestelmä ja itämäiset kamppailulajit kuten Shorinji Kempo, jujutsu, samurai-miekkailu ja japanilainen jousiammunta. Shorinji Kempo on japanilainen Doshin Son 1940-luvulla luoma kamppailutaito, joka perustuu useille kiinalaisille lajeille ja johon kuuluu myös akupisteiden käsittelyä. Lajin nimi tarkoittaa Metsikkötemppelin Nyrkin Menetelmää. Shorinji kempoa Uusoksa opiskeli vuodesta 1974 ja kiinnostui sen myötä Qigongista. Hän työskenteli viiden vuoden ajan Japanissa vaihtoehtoklinikoilla ja tutustui yhteen Japanin johtavista Qigong-opettajista, Tsumura Takashiin, jonka johdolla opiskeli. Suomessa Uusoksa opetti ensimmäisen kerran Qigongia vuonna 1986 osana muita kursseja. Tsumura Takashi vieraili Helsingissä ensi kertaa 1987 ja toisella käynnillään 1988 kävi lisäksi Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Vierailujen innostamana perustettiin Suomen Chi Kung-yhdistys vuonna 1988. …”

Tänä päivänä eri tasoisia Chi Kung ohjaajia löytyy ympäri maan, ja sitä voi harrastaa mm. monissa urheiluseuroissa, kansan- ja työväenopistoissa ja yhdistyksissä.

Terveys Chikung – Health Qigong – Jianshen Qigong

Chikung on laaja ja vanha traditio kokonaisvaltaisen terveyden ylläpitämiseksi. Sen juuret ulottuvat kauas kirjoitetun historian tuolle puolen; ensimmäiset tunnetut siihen liittyvät maininnat kirjallisuudessa ovat noin 2500 vuoden takaa. Kiina on käynyt tuhansien vuosien aikana läpi moninaisia muutoksia muun maailman mukana. Eri päämääriin tähtäävät sisäisen energian harjoitteet kuuluvat kuitenkin yhä kiinalaiseen näkökulmaan terveydestä ja sisäisestä elinvoimasta. Jotkut harjoittelevat kehittyäkseen taistelutaidoissa, jotkut taas ylläpitääkseen terveyttä jokapäiväisessä elämässä. Niin tai näin, Chikung on ollut merkittävä osa kiinalaista kulttuuriperinnettä jo tuhansia vuosia.

1990 luvulla Kiinassa heräsi ajatus erilaisten Qigong koulukuntien yhteistyön muodostamisesta. Vihreää valoa tähän tuli myös valtiolliselta tasolta; Chikungin kulttuurihistoriallinen arvo oli mittaamaton ja sen vaikutus kansan yleiseen terveydentilaan kiistattomasti osoitettu. Vastaaville toimijoille annettiin tehtäväksi laatia moderni ja helposti lähestyttävä tie Chikungin harjoittamisen aloittamiseksi. Mittavan suunnittelutyön tuloksena 2000 luvun alussa luotiin Kiinan Terveys Chikung yhdistys, jonka tehtäväksi tuli traditionaalisten tunnettujen harjoitusten editointi moderniin ja helposti opittavaan muotoon.

Ensimmäisinä julkaistiin 2000v vanha Viiden Eläimen Leikki, laajalle levinnyt Kahdeksan Osainen Silkkibrokadi, ääntä käyttämällä kehoa hoitava Kuusi Ääntä harjoitus sekä Shaolinin temppelistä tunnettu Jänteitä Muuttava Klassikko.

Tänään sarjoja on yhteensä yhdeksän. Neljän edellä mainitun lisäksi muodostettiin viisi uutta menetelmää: istuen tehtävä 12 Osainen Silkkibrokadi, Ma Kuninkaan Hautakummun Daoyin Kuvasto, Suuri Tanssi, Elämää Kultivoiva Taiji Keppi harjoitus ja Daoyin Yangsheng Gong. Jokainen sarja on omanlaisensa omine erityispiirteineen, ja hyvä lisä omaan liikuntarepertuaariin tai ryhmien vetäjille uutena harjoitusohjelmana.

Terveys Qigong sarjat ovat helppoja oppia, rento tehdä ja toimivat mainiosti kuin porttina laajaan Qigong maailmaan.

 

Wu Qin Xi – Viiden Eläimen leikki.

Liu Xi Jue – Kuusi Ääntä.

Yi Jin Jing – Jänteitä Muuttava Klassikko.

Ba Duan Jin – Kahdeksan Osainen Silkkibrokadi.

Da Wu – Suuri Tanssi.

Tai Ji Yangsheng Zhang – Elämän Kultivointi Taiji Keppi.

Mawangdui Daoyin Shu – Ma Kuninkaan Daoyin Kuvasto.

Shi Er Duan Jin – 12 Osainen Silkkibrokadi

Daoyin Yangsheng Gong Shier Fa – 12 Osainen Elämän Kultivointi Daoyin Harjoitus.

Opetukseemme kuuluu sekä moderneja Terveys Chikung sarjoja, että vanhaa traditionaalista chikungia.

Chikung Peruskurssit 2020 – 2021

Jokainen kurssi sisältää:

  • yhden viikonlopun lähiopetusta ja harjoittelua pienryhmässä (max 10 ihmistä);
  • kaksi sessiota etäyhteydellä jossa käsitellään teoriaa ja vastataan kysymyksiin;
  • pääsy harjoitteluvideoihin kotiharjoittelua varten.

Opettajana toimi: Kauko Uusoksa

Kurssipaikka: pääosin Helsinki mutta muuallakin onnistuu jos halukkaita löytyy (minimissaan 6 ihmistä)

12.-13.12.2020 Mawangdui Daoyin Shu - Kuningas Ma:n Liikunta Kuvasto

1970 luvun alussa Changshassa, Kiinassa tehtiin yli 2000v. vanha hautalöytö, jonka kulttuuriaarteisiin sisältyi silkille tehty maalaus terveysliikuntaharjoituksista. Tämän perusteella Kiinan terveysqigong yhdistys muodosti 12-osaisen liikesarjan, joka sai nimekseen Mawangdui Daoyinshu. Harjoitus aktivoi 12 sisäisen voiman pääkanavaa ja auttaa säätelemään hengitystä, kehoa ja mieltä.

Ota mukaan: kevyet valjat liikuntavaatteet, sisäkengät halutessa; kalenterisi etäluentojen aikatauluttamista varten.

Opettaja: Kauko Uusoksa

Lähiopetuksen paikka: Helsinki, Arabianranta, Toini Muonan katu 3, studio Dantian

Lähiopetus: 12.-13.12.2020 10.00-16.00

Etäopetuksien aikataulusta sovitaan osallistujien kanssa lähiopetuspäivien aikana.

Koko kurssin sisällön hinta: 124.- sis.24%ALV

Ilmiottaudu TÄSSÄ

9.-10.1.2021 Wu Qin Xi - Viiden Eläimen Leikki

Viiden Eläimen Leikki on tunnetun kiinalaisen lääkärin Hua Tuo:n yli 2000v sitten luoma kokonaisvaltainen terveysliikesarja. Liikkeissä matkitaan tiikerin, kauriin, karhun, apinan ja haikaran elämään kuuluvia askareita kuten “apina noukkii hedelmän puusta” ja “karhu ravistelee kehoaan”. Viisi eläintä ovat yhteydessä viiteen energiavaiheeseen, viiteen tunnetilaan ja viiteen luonteenpiirteeseen. Näitä harjoittamalla voi löytää itsestään uusia ulottuvuuksia ja tasapainottaa eri olemuspuoliaan. Jokaisen eläimen leikkiin kuuluu niiden Yin ja Yang liikkeet, sekä niihin liittyvät elementtivaiheet; vastaavasti Puu, Vesi, Maa, Tuli ja Metalli. Harjoitus on monipuolinen; se etenee fyysisestä liikkeestä hengityksen ja mielen harjoituksiin ja voi sitä kautta laajentaa harjoittajan kosketuspintaa ympäröivään maailmaan.

Ota mukaan: kevyet valjat liikuntavaatteet, sisäkengät halutessa; kalenterisi etäluentojen aikatauluttamista varten.

Opettaja: Kauko Uusoksa

Lähiopetuksen paikka: Helsinki, Arabianranta, Toini Muonan katu 3, studio Dantian

Lähiopetus: 09.-10.01.2021 10.00-17.00

Etäopetuksien aikataulusta sovitaan osallistujien kanssa lähiopetuspäivien aikana.

Koko kurssin sisällön hinta: 124.- sis.24%ALV

Ilmiottaudu TÄSSÄ

6.-7.2.2021 18-Osainen Harjoitus ja Kilpikonna-Käärme Harjoitus

Lian Gong 18 Fa – 18 Osainen Harjoitus

Liangong Shiba Fa liikuttaa tehokkaasti kehon suuria niveliä kevyin venyttelevin liikkein kaularangasta nilkkoihin. Se sopii mainiosti vaikkapa alkulämmittelyyn tai osana työpaikkajumppaa.

Guishe Gong – Kilpikonna-Käärme Harjoitus

Gui She on ehkä yksi muinaisimpia tunnettuja harjoituksia, jotka tässä opittavaan muotoonsa on koonnut Mestari Zhou Ren Feng. Liikkeissä matkitaan kilpikonnan rauhallista olemusta ja pitkää hengitystä, sekä käärmeen liikkuvuutta ja notkeutta. Näitä pidetään pitkän iän ja terveellisen elämän tukipilareina.

Ota mukaan: kevyet valjat liikuntavaatteet, sisäkengät halutessa; kalenterisi etäluentojen aikatauluttamista varten.

Opettaja: Kauko Uusoksa

Lähiopetuksen paikka: Helsinki, Arabianranta, Toini Muonan katu 3, studio Dantian

Lähiopetus: 06.-07.02.2021 10.00-17.00

Etäopetuksien aikataulusta sovitaan osallistujien kanssa lähiopetuspäivien aikana.

Koko kurssin sisällön hinta: 124.- sis.24%ALV

Ilmiottaudu TÄSSÄ

20.-21.3.2021 Ba Duan Jin - Kahdeksan Osainen Silkkibrokadi

Ba Duan Jin on eräs tunnetuimmista Qigong harjoitusmenetelmistä, josta löytyy kirjallisia mainintoja jo noin tuhannen vuoden takaa. Harjoituksen liikkeet aktivoivat kehon sisäistä voimaa ja helpottavat sen kulkua kehossa venytyksen, hengityksen ja mielikuvan avulla. Jaksossa tutustutaan erilaisiin Kahdeksan Osaisen Silkkibrokadin menetelmiin

Ota mukaan: kevyet valjat liikuntavaatteet, sisäkengät halutessa; kalenterisi etäluentojen aikatauluttamista varten.

Opettaja: Kauko Uusoksa

Lähiopetuksen paikka: Helsinki, Arabianranta, Toini Muonan katu 3, studio Dantian

Lähiopetus: 20.-21.03.2021 10.00-17.00

Etäopetuksien aikataulusta sovitaan osallistujien kanssa lähiopetuspäivien aikana.

Koko kurssin sisällön hinta: 124.- sis.24%ALV

Ilmiottaudu TÄSSÄ

10.-11.4.2021 Shier Duan Jin - Kaksitoista Osainen Silkkibrokadi

Shi Er Duan Jin on istuen suoritettava miellyttävä venyttelevä liikuntamenetelmä, joka sopii mitä eri kuntoisimmille harjoittelijoille. Se notkistaa kehoa, syventää hengitystä ja rauhoittaa mieltä, edistäen siten myös keuhkojen, verisuonien ja sydämen toimintaa. Harjoitus tehdä latttialla, korokkeella tai tuolilla istuen, jokaisen omien mahdollisuuksien mukaan.

Opettaja: Kauko Uusoksa

Lähiopetuksen paikka: Helsinki, Arabianranta, Toini Muonan katu 3, studio Dantian

Lähiopetus: 10.-11.04.2021 10.00-17.00

Etäopetuksien aikataulusta sovitaan osallistujien kanssa lähiopetuspäivien aikana.

Koko kurssin sisällön hinta: 124.- sis.24%ALV

Ilmiottaudu TÄSSÄ

22.-23.5.2021 Taiji Yangsheng Zhang - Elämää kultivoiva Taiji Keppi

Taiji Keppi on Kiinan Terveys Qigong Yhdistyksen luoma monipuolinen liikuntamenetelmä. Harjoituksessa käytettävä keppi luo harjoittajalle kokonaan uuden ulottuvuuden. Sen rauhallisesti venyttävät liikkeet aktivoivat sisäisen voiman kiertoa, ja tuovat uutta energiaa päivittäiseen käyttöön.

Opettaja: Kauko Uusoksa

Lähiopetuksen paikka: Helsinki, Arabianranta, Toini Muonan katu 3, studio Dantian

Lähiopetus: 22.-23.05.2021 10.00-17.00

Etäopetuksien aikataulusta sovitaan osallistujien kanssa lähiopetuspäivien aikana.

Koko kurssin sisällön hinta: 124.- sis.24%ALV

Ilmiottaudu TÄSSÄ

AJANKOHTAISTA

Chikung-harjoitukset Vesannolla

Aloitin vetämään melko viikoittaiset chikung–harjoitukset Vesannolla. Jos asut lähellä ja haluat tulla kokeilemaan, ota yhteyttä

0400- 485 994 Kauko 

Haluatko saada ajankohtaista tietoa ensimmäisten joukossa? – liity postituslistallemme!

Pin It on Pinterest