Suomen Chi Kung Yhdistys

Perustettu v.1988

Suomen vanhin chikungiin keskittynyt yhdistys.

Qigong Culture Institute

Kansainvälinen v.1995 perustettu chikung kulttuurin tutkimusyhteisö.

Mitä Chikung on?

Sana qigong eli chikung tarkoittaa yksinkertaisesti suomennettuna energian harjoittamista. Tässä energialla tarkoitetaan Chitä (Qi), orientaalisen maailmannäkemyksen mukaista voimaa, jonka ajatellaan kattavan kaiken, universumista ihmiseen. Chi vaikuttaa ihmisessä kehon toimintoja ylläpitävänä voimana mm. energiakanavistossa ja ulkoisesti kehoa suojelevana kenttänä. Chikung (qigong) on monipuolinen menetelmä, joka ohjaa harjoittamaan tätä voimaa sen tasapainottamiseksi ja voimistamiseksi. Chikungin avulla vahvistetaan ihmisen sisäistä energiaa jonka avulla ylläpidetään kokonaisvaltaista kehomielen terveyttä.

Chikung (qigong) ei ole nimike yhdelle harjoitusmuodolle vaan enemmänkin kuin yleisnimitys toisistaan huomattavastikin eroaville menetelmille, joissa eri tavoin keskitytään Chi:n harjoittamiseen. Chikung harjoituksia tehdään eri tavoin: seisten, istuen, maaten ja liikkuen tai paikallaan ollen. Ne saattavat olla venytteleviä liikkeitä tai liikesarjoja, hengitysharjoituksia, itsehierontaa tai vaikkapa mietiskely ja keskittymisharjoituksia. Näillä pyritään virittämään kehoa ja mieltä toimimaan tasapainoisesti ja stressittömästi jokapäiväisen elämän fyysisissä haasteissa ja tukea myös harjoittajan korkeammissakin pyrkimyksissä.

Mistä on hyvä aloittaa chikungin harjoittaminen?

Chi Kung on hyvä aloittaa harjoituksilla, jotka ovat helppo oppia. Esimerkiksi tehokas pitkätoisto menetelmä Shuai Shou – Käsien heilutus on hyvä esimerkki tästä. Tällaiset Chi Kung harjoitukset saattavat olla yksinkertaisuudestaan riippumatta varsin tehokkaita. Säännöllisesti järjestettävässä Chi Kung Päivä tapahtumassa tehdään erilaisia harjoitusmenetelmiä. Osallistumalla päivään on mahdollista kokeilla millaista Chi Kung on, ja samalla saa tilaisuuden jutella ja kysellä aiheesta. Jos Helsinki ei ole helposti ulottuvilla, voi kokeilla harjoitusta ohjatun videoharjoitteen avulla. Ja jos innostusta ja mielenkiintoa riittää, voi tulla opiskelemaan lisää kursseillemme.

Terveyden ylläpito on koko elämän pituinen tehtävä. Samalla myös Chi Kung parhaimmillaan on kuin osa jokapäiväistä rutiinia, vähän kuin hampaiden pesu – se vain tehdään ja tiedetään miksi.

Chikungin historia ja nykypäivä

Chi Kungin historia ulottuu kauas kirjoitetun tradition tuolle puolelle. Vanhimpien siihen liittyvien esineiden sanotaan olevan jopa viiden tuhannen vuoden takaa. Ensimmäiset säilyneet kirjalliset maininnat ovat n.2500v vanhoja.
1970 luvun alussa tehtiin Changshassa, Kiinassa Mawang hautalöytö, josta muiden historiallisten aarteiden lisäksi löydettiin 44 kuvaa käsittävä kuvasto eriväristen ja eri tavalla vaatetettujen ihmisten daoyin harjoituksista. Chi Kungin historia ja kiinalainen kulttuuri ovat kehittyneet yhdessä. Lisää aiheesta blogissamme.

Suomessa Chi Kungin opetus ja harjoittaminen alkoi jo -80 luvulla. Tunnettu tutkija ja Chi Kung ohjaaja Helena Hallenberg kirjoittaa kirjassaan ”Elämän portti”: ”Qigong tuli Suomeen kamppailutaitojen vanavedessä. Suomessa alettiin 1960-luvulla harrastaa japanilaista judoa ja karatea ja vähitellen myös muita asialaisia kamppailutaitoja – Kiina oli tuolloin vielä suljettu. … Helsingissäkin kiinnostusta qigongiin oli 1980-luvulla lähinnä kamppailulajien harrastajien parissa. Varsinaisesti Qigongin toi Suomeen Kauko Uusoksa (s.1955), joka oli opiskellut Havaijilla, Japanissa ja Kiinassa. Hänen kiinnostuksensa kohteisiin kuuluivat jooga, japanilainen seitai-terveydenhoitojärjestelmä ja itämäiset kamppailulajit kuten Shorinji kempo, jujutsu, samurai-miekkailu ja japanilainen jousiammunta. Shorinji kempo on japanilainen Doshin Shon 1940-luvulla luoma kamppailutaito, joka perustuu useille kiinalaisille lajeille ja johon kuuluu myös akupisteiden käsittelyä eli shiatsua. Laijin nimi tarkoittaa Shaolin-nyrkkeilyä. Shorinji kempoa Uusoksa opiskeli vuodesta 1974 ja kiinnostui sen myötä Qigongista. Hän työskenteli viiden vuoden ajan Japanissa vaihtoehtoklinikoilla ja tutustui yhteen Japanin johtavista Qigong-opettajista, Tsumura Takashiin, jonka johdolla opiskeli. Suomessa Uusoksa opetti ensimmäisen kerran Qigongia vuonna 1986 osana muita kursseja. Tsumura Takashi vieraili Helsingissä ensi kertaa 1987 ja toisella käynnillään 1988 kävi lisäksi Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Vierailujen innostamana perustettiin Suomen Chi Kung-yhdistys vuonna 1988. …”

Tänä päivänä eri tasoisia Chi Kung ohjaajia löytyy ympäri maan, ja sitä voi harrastaa mm. monissa urheiluseuroissa, kansan- ja työväenopistoissa ja yhdistyksissä.

Tule mukaan!

Jos aihepiiri kiinnostaa Sinua, tule rohkeasti kokeilemaan!

Chi Kung Päivä tapahtumassa tehdään erilaisia harjoituksia ja voit kokeilla miltä Chi Kung tuntuu. Harjoitukset ovat helppoja ja sopivat jokaiselle, kokemuksesta tai kokemattomuudestasi riippumatta.

Chi Kung harjoitussarjojen opiskelu on seuraava hyvä askel, jonka avulla saat enemmän tietotaitoa lajista ja sen harjoituksen periaatteista. Samalla saat myös enemmän tietoisuutta säännölliseen itsenäiseen harjoittamiseen.

Chi Kung ohjaajaksi? ”Jos jokainen odottaisi ensin muuttumistaan Mestariksi, kukaan ei ohjaisi koskaan ketään.” Kun käyt kurssin ohjeiden mukaan ja osaat perusasiat, voit aloittaa omalla tasollasi ohjaamaan sitä muillekin – se on paras tapa oppia. Oman harjoittamisen ja muiden ohjaamisen myötä syntyy kokemusta, kysymyksiä ja lisätiedon janoa – silloin tekee mieli opiskella lisää, ohjata muita, saat uutta kokemusta, syntyy uusia kysymyksiä …

Ja tämä jatkuu kunnes eräänä kauniina päivänä …

Qigong Ohjaaja Koulutus

Helsingissä

Qigong (chikung) Ohjaajakoulutus on Suomen Chi Kung Yhdistyksen ja kansainvälisen Chi Kung Culture Institute:n järjestämä alansa laajin koulutus Suomessa.