Mitä saattaa tapahtua jos aloitat Qigong harrastuksen?

 

Ensimmäinen tärkeä, ja joillekin aivan uusi kokemus on toistuvasti tehtävä harjoitus. Ei kuitenkaan toistuva samassa sanan merkityksessä kuin se yleensä käsitetään teollisessa yhteiskunnassa; jonkun tekemistä saadakseen jonkun asian suoritetuksi tai valmiiksi. Se on saman asian toistaen tekemistä vain rentoutuakseen ja saadakseen mukavan ja hyvän olon. Sellaista tottumusta ei monellakaan välttämättä ennestään ole. Rauhoita hengitys, lopeta kiire, unohda kaikki epävarmuus ja pelot ja ole ihan vain tässä ja nyt; nyt saat tuntea olosi täysin helpottuneeksi ja turvalliseksi.

Tällaisessa yhteiskunnalta ja päivittäisen elämän paineilta suhteellisen suojassa olevassa olotilassa on mahdollista uskaltaa huomata, että pitää jatkuvasti päällään erilaisia ja eri tarkoituksia varten vedettyjä haarniskoja ja suoja-asusteita, ja että niiden taakasta on myös mahdollista päästä eroon. Voi aloittaa niiden riisumisen pikku hiljaa. Tässä haarniskoilla tarkoitetaan jatkuvan tiedostamattoman itsensä suojelemiseksi puettuja ja kasaantuneita kerroksia. Kun aloittaa niiden riisumisen, niin mieleen saattaa tulla aikoja elämässä kun niitä ei ole lainkaan tarvinnut. Pieni vauva ei vielä tiedä niistä mitään. Aika, jonka vietti jonkun todella tärkeän ihmisen, kuten nuoruuden rakkauden tai parhaan ystävän kanssa tuntui varmalta ja turvalliselta, ja sen ajan pystyi elämään täysillä ilman haarniskaa. Tämä on yksi syistä miksi Qigongista joskus sanotaankin, että se on paluuta varhaislapsuuteen, tai että Qigong on nuoruusajan muistamista ja kokemista uudelleen.

Tietysti se on hetkellistä, väliaikaista oivallusta, mutta sen kevyen ja taakattoman ajan kokeminen uudestaan auttaa pikkuhiljaa kohtaamaan tämän päivän haarniskansa uudella ja muuttuneella tavalla, sekä huomaamaan paremmin päällemme kasautuneet suojukset. Lapsesta pitäen meitä on muun koulutuksen ohella kuin huomaamatta kasvatettu myös haarniskan kantajaksi; jo pikkupoikana käsketään käyttäytymään kuin “kunnon mies”; pikkutyttöä rasitetaan pienestä asti vastaavanlaisella taakalla ja kehoitetaan olemaan kuin “aikuinen”. Teininä ja aikuisena kantamukset vain kasvavat ja hyväksymme ne moitteetta, koska ajattelemme ilman sisäistä kritiikkiä sen kuuluvan “kunnon ihmisenä” olemiseen. Helposti saattaa joutua haarniskojensa hallitsemaksi, jos ei kykene enää muistamaan millaista on olla ilman niitä. Mutta jos harjoituksen ja oivalluksen kautta tulee niistä paremmin tietoiseksi, voi oppia käyttämään suojuksiaan asteittain, ja vain silloin kun se on tarpeen; niin että itse hallitsee niiden käyttöä eikä päin vastoin. Tämä on pieni, mutta ratkaiseva askel matkalla tulla oman näytelmänsä pääosan esittäjäksi.

Qigong harjoituksiin kuuluu erilaisia liikkeitä ja asentoja, myös sellaisia, joita ei ehkä aikaisemmin ole tullut edes mieleen tehdä. Harva tulee ajatelleeksi miltä tuntuisi kurottaa molemmilla käsillä taivaan porttiin asti, tai tähdätä kaukana liitävää valtavaa kotkaa jousella. Työntää käsillä vuorta, poimia tähti maasta ja asettaa sen takaisin otavaan, tai vetää yhdeksää härkää hännästä? Matkustaa vatsaansa tervehtimään sen jumalaa; ottaa kuu vasempaan ja aurinko oikeaan käteen; lentää kuin haikara, juurtua paikalleen kuin puu. Nämä kaikki ovat esimerkkejä klassisen Qigongin harjoituksista. Voisikin sanoa, että Qigong on kaiken lisäksi myös kokoelma sellaisista liikkeistä, eleistä ja asennoista joita jokapäiväisessä elämässä ei tavallisesti tule tehtyä.
Miksi siis? Yksinkertaistettuna siksi, että voisi vapautua niistä tavoista, asennoista ja liikkeistä, joita huomaamattaan on omaksunut ja joiden hallitsemana huomaamattaan jatkuvasti toimii. Kannattaisi heti napata edellä mainituista muutamakin omaan käyttökomeroonsa 🙂

Qigong johtaa vapaampaan tapaan elää. Vaikka, kuten sanotaan, ajatus on vapaa, niin keho ei ole niin kauan kun se on sidottu tiedostamattomiin toimintamalleihin. Yhä useammat huomaavat, että vaikka ajatuksissaan he tietävät olevansa vapaita, heillä ei ihmeekseensä kuitenkaan ole tunnetta tästä vapaudesta. Syynä siihen on ainakin osittain se, että ei ole kyennyt luopumaan lapsuudesta lähtien omaksuttujen tiedostamattomien tottumusten hallintaa itsessään. Qigong voi auttaa harjoittamalla ja kokemalla tietoisesti uusia tapoja olla, ettei joutuisi elämään tämän kertaista tärkeää elämäänsä kuin sivusta seuraajana tiedostamattaan yrittäen sovittaa elämänsä systeemin ja toinen toistensa oikkuihin.

Jaa somessa

Pin It on Pinterest