Tavallinen metsän puu kuvaa hyvin siihen liitettyä Puu vaihetta. Koko elämänsä ajan puu kasvaa. Se on paikalleen juurtunut olento, joka jatkuvasti kurottaa ulos ja ylös, alas ja sisään. Se on taipuva, joustava ja antaa periksi tuulelle, mutta on silti vahva ja kestävä, kantaen samalla historiaansa mukanaan renkaissaan. Puun juurtunut yhteys maan kanssa ja kasvu kohti taivasta kertoo sen mielen, kehon ja hengen yhteydestä, aivan kuin maan ja taivaan yhteys on ihmisessä.

Ihminen koostuu energian viidestä vaiheesta, viidestä elementistä, joten olemme osaltamme myös elementti Puu. Kun ihminen kukoistaa kuin puu, hänen sisäinen voimansa on terve ja selkeä. Myös ihmisellä on juuret ja kasvu, samoin myös ihminen on joustava ja vahva, ja kuljettaa uuden elämän siemeniä vuodenaikojen kierron mukana elämässään eteenpäin. Puun epätasapaino voisi ilmetä ihmisessä olemalla fyysisesti poissa tasapainosta, kuin puu, jonka juuret olisi vedetty irti maasta; poissa kosketuksesta lähteeseensä ja hämmennyksissä. Entäpä puu, joka on lopettanut kasvun? Ilmenevät oireet voivat olla minkä tahansa tyyppisiä raajojen vaivoja, kuten halvaantumista ja niveltulehdusta, ajatusten ja tunteiden monimutkaisuutta, tunteiden tukkeutumista, ahdistavia painajaisia, vatsakipuja ja kouristuksia. Entä jos puu istutetaan paikkaan, jossa se ei saa tarpeeksi ravintoa tai auringonvaloa? Raajat voisivat tulla heikoksi tai jäykiksi, runko menettäisi elinvoimansa, eikä elämää ylläpitävä elintärkeä energia voisi virrata.

Kevät on puun vuoden aika, syntymän ja uuden kasvun aikaa. Kevät antaa voimaa maailmalle, puulle ja ihmiselle olla täynnä elämää, kasvaa ja tulla uudestisyntyneeksi. Energian virtaus kehossa on kuin keväisten purojen ja jokien vuolas virta, joka puhdistaa kaiken kertyneen roskan ja tukkeen tieltään. On kuitenkin heitäkin, jotka tuntevat, että kaikki heidän sisällään on kuihtunut, eikä enää tunnu löytyvän kipinää elämään ja uudelleen syntymiselle. Tällaisissa tapauksissa kevät ikään kuin pyytää tulla luoduksi ja haluaa tulla esiin roudan ja lumen alta. Jotkut sanovat, että heidän oireensa ovat pahimmillaan keväisin kuin minään muuna aikana, jotkut puolestaan, että kevät on ainoa aika kun he voivat hyvin. Kun katsoo luontoa kuin ihmistä, voi luonto itse antaa neuvoja kuinka palauttaa kokonaisvaltainen tasapaino.

Keväälle kuuluva sisäelin on maksa, joka on kuin sotastrategian ja suunnittelun taitava armeijan kenraali. Sappirakolla, sen energiaparilla, on paikkansa tärkeänä ja suoraviivaisena upseerina, jolla on hyvä arvostelu- ja päätöksentekokyky. Tässä tarkoitettu suunnittelu tapahtuu joka puolella ihmisen kehoa. Energian virtaus meissä tapahtuu saman suunnitelman mukaan. Kun tämä pysähtyy tai horjuu mistä hyvänsä syystä, ilmenee oireita, jotka osoittavat mitä on tapahtumassa. Esimerkiksi migreenin päänsärkyä saattaa esiintyä kun maksan energia on vaikeuksissa; kuin eräänlainen frustraatio koko systeemissä koska suunnitelmia ei ole laadittu, tai niitä ei ole noudatettu. Henkilö jolla on puu elementin epätasapaino, saattaa kuvata migreeniään sanoin “päätä jomottaa niin ettei voi ajatella, suunnitella tai tehdä yleensä mitään.”

Sapen päätöksentekotoiminto on läheisesti yhteydessä suunnittelemisen kanssa. Varmastikin jokainen tietää jonkun, jolla on ylipääsemättömiä vaikeuksia tehdä päätöksiä jopa pienissä asioissa. Ei ole mahdotonta, että tämä kyvyttömyys osoittaa sapen epätasaista toimintaa. Teemme päätöksiä koko kehollamme kaiken aikaa. Jos jokin menee väärin tässä prosessissa, se näkyy oireina kaikissa puu elementtiin liittyvissä kokonaisuuksissa.

…”Qi Bo vastasi: Itä luo tuulen, tuuli luo puun; puu luo happaman maun, hapan maku vahvistaa maksaa; maksa ravitsee lihaksia, lihakset vahvistavat sydäntä ja maksa hallitsee silmiä. Silmät voivat nähdä Taivaan pimeyden ja mysteerin ja ne löytävät Taon, Oikean Tien ihmisten joukossa…”
…”Yliluonnolliset voimat luovat tuulen Taivaassa ja ne luovat puun maan päällä. Kehossa ne luovat lihakset ja viidestä elimestä ne luovat maksan. Väreistä ne luovat vihreän värin ja nuoteista ne luovat nuotin chio; Ne antavat ihmisen äänelle kyvyn muodostaa huutavan äänen. Jännityksen ja muutoksen aikana ne suovat kyvyn kontrolliin. Kehon aukoista ne luovat silmät, mauista ne luovat happaman maun ja tunteista ne luovat kiukun…”

Henkilöllä, jolla on epätasapaino puu elementissä, on kiukun läsnäolo tai sen täydellinen puute mukana toimissaan. Liika kiukku vahingoittaa maksaa ja sappea. Se voi tarkoittaa jatkuvaa ärtymyksen tunnetta ja kuin veitsen terällä olemista muiden kanssa; tällainen henkilö on aina ensimmäisenä aloittamassa kinaa ja eripuraa, tai tuntee olevansa kiukkuinen itselleen ilman mitään havaittavaa syytä. Toisaalta epätasapaino voi ilmetä kyvyttömyytenä ilmaista kiukkua, tai turhautumisen ja sisäisen konfliktin tunteita. Terve ihminen kykenee tuntemaan ja ilmaisemaan kaikkia viittä tunnetilaa ja niiden variaatioita. Jokainen sairaus, siis energiavaiheen epätasapaino, on lähtemättömästi sidottu myös tunteisiin.

…”Maksa on Hun sielun asuinpaikka…sielu ja ihmisen henkiset kevyt asuvat maksassa… Keisari kysyi: mitä on Shen, henki? Qi Bo vastasi: Henkeä ei voi kuulla korvilla. Silmän täytyy olla kirkas ja sydämen avoin ja tarkkaavainen ja sitten henki yhtäkkiä ilmentyy ihmisen oman tietoisuuden läpi. Sitä ei voi kuvata suulla; vain sydän pystyy ilmaisemaan sen…”

Vanha viisas sanonta menee jotenkin näin: “kukka, joka kasvaa maasta vaikka sementin ja asfaltin läpi ei tee sitä siksi, että pelkäisi tai vihaisi pimeyttä, vaan siksi, että rakastaa valoa”. Mutta päättäväisyyttä ja voimaa siihen tarvitaan! Kun sanotaan, että maksan tunnetila on kiukku, niin ehkä juuri tämän kukan kaltainen päättäväisyys ja positiivisella aggressiivisuudella eteenpäin pyrkivä voima kuvaa sitä parhaiten. Ja juuri nyt, keväällä, tämä voima on voimakkaimmillaan meidän käytettävissämme. Sitä voisi käyttää vaikkapa uuden aloittamiseen; toivomansa tulevaisuuden siemenien kylvämiseen 🙂

Jaa somessa

Pin It on Pinterest