Maa vaiheen, ns. maaelementin aikana kaikki tuntuu olevan rauhallisessa tasapainossa. Loppukesän ilta, vaikka hämärtyy aikaisemmin ja saattaa olla hieman viileämpikin, tuntuu jatkuvan hiljaisuudessa pitempään kun keskikesän aktiivisempana aikana, jolloin täysi yang hallitsee. Kesän loppupuolella tulee tasapainon aika, jonka aikana Tuli pikkuhiljaa hiipuu ja sen energia pehmenee muuttuen Maan energiaksi.

Tänä aikana ei yin eikä yang hallitse; sen sijaan ne ovat optimaalisessa tasapainossa. Tämä on kierron käännekohta, tasapainopiste kevään ja kesän yang energioiden ja syksyn ja talven yinenergioiden välillä. Viisi Elementaali Energiaa ovat sovussa ja harmoniassa, antaen helppouden, hyvinvoinnin ja täydellisyyden tunnetta. Loppukesän Maa energian vaihetta kuvataan osuvasti kappaleessa “Summertime, and the living is easy…” Sen väri on keltainen, auringon ja maan väri ja ihmisessä se liittyy vatsaan, pernaan ja haimaan, jotka ovat keskellä kehoa ja ravitsevat koko järjestelmää. Jos Maa energia on riittämätön, ruoansulatus heikkenee ja koko elimistö joutuu pois tasapainosta riittämättömän ravinnon ja elinvoiman takia.

Kun kesä kulkee syksyyn, Maa energia muuttuu Metalliksi. Metallivaiheen aikana energia alkaa jälleen tiivistyä kokoon ja vetäytyä sisäänpäin varastointia varten, aivan kuten kesän sato korjataan säilöön syksyllä talvea varten. Tarpeeton on poistettu, kuin akanat jyvistä, ja vain olennainen säästetään kun valmistaudutaan talven Vesi vaiheen varalle. Jos sadonkorjuu epäonnistuu tai jää pieneksi, talven ajaksi ei ehkä ole riittävästi energiaa, että voisi luoda vahvan ja terveellisen Puu vaiheen joka talvea seuraa. Metallin energia säätelee keuhkoja, jotka ottavat ja säilyttävät energian hengitetystä ilmasta ja poistavat jätteet verestä, sekä paksusuolta, joka eliminoi kiinteät jätteet säilyttäen ja kierrättäen vettä. Sen väri on valkoinen, puhtauden ja ydinolemuksen väri.

Syksy on retrospektiivinen ja meditatiivinen kausi, aika luopua vanhasta ihosta ja liiallisten, kesän aikana kertyneiden ulkoisten kiintymyksien ja tunteiden taakasta; samoin kuin puut pudottavat lehtensä. Tämän energian vastustaminen pitämällä väkisin kiinni vanhoista mieltymyksistä voi aiheuttaa melankoliaa, surua ja ahdistusta, jotka ilmenevät fysiologisesti hengitysvaikeuksina, rintakipuna, iho-ongelmina ja vastustuskyvyn heikkenemisenä. Flunssa, vilustuminen ja muut hengitystiehyeiden vaivat ovat esimerkkejä estetystä Metalli energiasta, joka liittyy keuhkoihin. Aivan kuin Metalli on Tulella jalostettua Maata, niin myös syksy on kausi, jolloin uuttamalla ja ja jalostamalla keskeisiä kesän aktiviteettien ja kokemusten oppeja voidaan
ne muuttaa talven hiljaiseksi viisaudeksi.

Pohjoisessa Suomessa vuodenajan vaihtelut tulevat päivittäisissä toimissa selkeästi esiin. Pian kevätpäivän tasauksen jälkeen päivät tuntuvat kuin ottavan kirin kohti kesää, ja yö jää kauaksi taakse. Pitkälle keskikesän jälkeenkin tuntuu, että aurinko on muuttanut pysyvästi taivaalle, eikä unikaan tunnu niin tarpeelliselta. Muistan kun ensimmäisen kerran olin kaamoksen aikaan pohjois Lapissa, Inarissa Muddusjärvellä. Lähdimme ystäväni Hermannin kanssa laittamaan juomuksia, eli verkkoja jään alle pyytämään. Otimme hänen moottorikelkkansa ja laitoimme puisen, pitkän reen sen perään, jolla kuljetimme tarvittavat tavarat parin kilometrin matkan jäällä hyvään kohtaan. Nukuin reessä koko matkan. Sain tehtäväksi kaivaa kolmesta kohtaa lumen pois jään päältä, jonka jälkeen nukuin hangessa, kunnes sain taas uuden tehtävän, jonka jälkeen taas nukuin. Eikä edes väsyttänyt. Mutta kaamoksen keskipäivän sininen hämärä vaikutti sillä tavalla, ja tuntui täysin luonnolliselta olla hereillä vain kun piti tehdä jotain; muun ajan olin tyytyväinen paikkaani hangessa

Jaa somessa

Pin It on Pinterest