Kilpikonna ja Käärme 亀蛇 osa 2

Kiinalaisessa mytologiassa Kilpikonna symbolisoi taivasta ja maata. Sen kilpi on kuin yllä kaartuva taivaan holvi, ja sen alaosa litteä kuin maa. Kilpikonna esiintyy monissa vanhoissa tarinoissa; eräs vanhimmista kertoo kuinka Suuri Yu voitettuaan heimojansa uhkaavat tulvat, näki joesta nousevan mustan kilpikonnan, jonka kilvessä oli Loshu Bagua kuvio. Se kuvasi energian virtauksen ja muutoksen luonnetta universumissa ja siitä tuli perusta kiinalaisille ennustusmenetelmille. Kilpikonnan kilpiä on käytetty Suuren Yu.n ajoista asti ennustamiseen, ja siksi pidettiin selvänä, että kilpikonnalla oli kyky vaeltaa elävien ja kuolleiden maailmojen välillä.
Muinaisessa orientissa oli vallalla myös ajatus, että koko maailma lepäsi jättiläismäisen kilpikonnan kilven päällä. Kilpikonnan on muutenkin pitkään ajateltu toimivan pysyvyyden elementtinä, koska se on niin kiinteässä yhteydessä maaperään. Kilpikonnien on myös uskottu syövän tulta ja siksi niiden hahmoja löytyy rakennuksien katonreunoilta suojelemassa taloja tulipaloilta.

Shang Di:n, Ylimmän Jumaluuden sanotaan myöntäneen kilpikonnalle yli 10.000 vuotisen elämän. Ei ihme, että sitä pidetään pitkäikäisyyden, muuttumattomuuden ja järkähtämättömyyden esikuvana.
Kun kilpikonna on pitkän iän ja kuolemattomuuden symboli, käärme puolestaan symbolisoi lisääntymistä ja moninkertaistumista. Muinoin ajateltiin kaikkien kilpikonnien olevan naaraita, ​​ja että jos ne halusivat lisääntyä, niiden oli pariuduttava käärmeen kanssa. Näin niiden toisiinsa kietoutuminen kuvaa pitkää ikää ja hedelmällisyyttä, sekä yinin ja yangin tasapainoa. Tästä tunnetusta kilpikonna ja käärme yhteen kietoutuneena kuviosta tuli Mystisen Soturin – Xuan Wu:n (玄武), Pohjoisen Suojelijan symboli.

Xuan Wu – Musta Soturi on jumaluus, joka tunnettiin jo esi-historiallisella, voimallisten shamaanien ajalla yli 6000:n vuotta sitten. Paljon myöhemmin, noin 3200 vuotta sitten hänestä oli muotoutunut ihmishahmoinen kivikautisten heimojen vaatteisiin pukeutunut takkutukkainen villi soturi. Xuan Wu on voimantäyteinen vahva jumaluus, joka kykenee ankariin rangaistuksiin sekä pelastavaan ja lunastavaan vapautukseen. Hänet kuvataan usein mustana kilpikonnana, joka hallitsee pohjoista ilman suuntaa. Yhteenkietoutuneet kilpikonna ja käärme ovat olleet muinaisista ajoista myös voimallisen tietäjän tunnusmerkki; shamaanin, joka pystyi taistelemaan voitokkaasti myös näkymättömän maailman pahoja henkiä vastaan.

Ehkä tunnetuimmassa orientaalisessa klassikotarinassa Matka Länteen – Xi You Ji – 西遊記 Xuan Wu on pohjoisen jumalkuningas, jota palvelee kaksi sotapäällikköä, Kilpikonna kenraali ja Käärme Kenraali. Jumaluudella oli temppeli Wudang vuorilla paikassa, jossa nyt sijaitsevat Kilpikonna ja Käärme vuoret Wuhanin lähellä olevan joen molemmilla rannoilla. Taolainen legenda kertoo Xuan Wu:n olleen prinssi, mutta sen sijaan, että olisi ottanut vastaan valtaa, hän mieluummin jätti kaiken saavuttaakseen Taon. Lopulta hän tavoitti kuolemattomuuden ja hänestä tuli jumaluus suojelemaan ja valvomaan pohjoista taivasta.

Toinen tarina kertoo edellä mainittujen kenraalien synnystä seuraavaa: Xuan Wu:n vielä tavoitellessa heräämistä todellisuuteen hänelle sanottiin, että hän ei voisi saavuttaa valaistumista, ennen kuin hän on poistanut kaiken ihmislihan itsestään. Koska hän oli koko ikänsä syönyt tämän maailman ruokaa, hänen vatsansa ja suolistonsa pysyivät inhimillisinä, yritti hän mitä hyvänsä. Eräs jumaluus tuli hänen avukseen ja vaihtoi nämä elimet jumalallisiksi. Kun ne oli poistettu Xuan Wu:n kehosta, niistä transformoitui kilpikonna ja käärme demonit, jotka alkoivat kylvämään kauhua ympäristössään. Jumalallisuuden saavuttanut Xuan Wu kuuli tästä, ja palasi lopettamaan nämä tuhoa tuottavat hirviöt, jotka hän oli tiedostamattaan laskenut irralleen maan piiriin. Demonit osoittivat kuitenkin katumusta pahoista teoistaan, joten Xuan Wu päätti antaa niille mahdollisuuden sovitukseen, eikä tappanut niitä. Ahkeralla opiskelulla ja harjoituksella hänen alaisuudessaan ne pystyivät sovittamaan väärinkäytöksensä ja näin niistä tuli Kilpikonna ja Käärme kenraalit, jotka avustivat Xuan Wu:ta tämän erilaisissa tehtävissä.

Itselläni on pienenä, mutta tärkeänä aarteena kuvakäärö, jossa punainen käärme kietoutuu mustan kilpikonnan ympärille. Wudangin Taolaisen Taiji-koulukunnan 13. Mestari kirjoitti minulle siihen Emei vuorella v.1988 qigong-kirjoituksella tekstin pyhimyksestä, joka istui syvässä unohduksessa joen rannalla. Alemmat jumaluudet seurasivat tätä etenevää mietiskelyä huolissaan, koska pyhimyksen selvästi ylivoimainen herääminen todellisuuteen oli ilmeistä. He pyysivät apua ylempää, ja eräs korkeampi henki lupautui häiritsemään mietiskelijää niin, että tämä joutuisi lopettamaan. Kaikkensa koetettuaan, ja kun mikään muu ei auttanut, henki lähetti nälän mietiskelijän kimppuun. Jumaluudet kohahtivat kun pyhimyksen keho liikahti, ja he jo ehtivät ilahtua hetkeksi. Mutta mietiskelijä, mielensä hetkeäkään häiriintymättä, otti kuin tyhjästä esiin veitsensä ja leikkasi sillä vatsansa ja suolistonsa irti heittäen ne jokeen. Niistä tuli Musta Kilpikonna ja Punainen Käärme, jotka suojelivat herääjää läpi pohjoisen taivaan kohti ylintä oivallusta.

Xuan Wu, mystinen Kilpikonna Käärme on Pohjoisen Suojelija. Hänen kunnioitettavia kumppaneitaan ovat 青龍 Qing Long – Turkoosi Lohikäärme, joka vartioi idässä, etelää valvova 鳳凰 Punainen Fenghuang, sekä 白虎 Bai Hu – Valkoinen Tiikeri, läntisen taivaan vahva suojelija. Näistä hieman osassa kolme 🙂

Pin It on Pinterest